in ,

Black Friday – légy óvatos, kitől vásárolsz! Közlemény

Hirdetés

Black Friday – légy óvatos, kitől vásárolsz! Közlemény

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelmi tanácsokkal kapcsolatos közleménye a Fekete Péntek – Black Friday akciókkal kapcsolatosan:

Az alacsony árak gyakran gyors vásárlói döntésekre késztetnek, azonban ilyen esetben is fontos a legalapvetőbb fogyasztói jogokkal tisztában lenni.

A minisztérium közleménye szerint érdemes megnézni, hogy az e-kereskedő által adott kuponok, utalványok, leértékelések valóban érdemi kedvezményt tartalmaznak-e. Minden vásárlás előtt kattintsunk a „kapcsolat” menüpontra, mert innen láthatjuk, hogy hazai vagy külföldi webáruházban böngészünk-e. A magyar nyelvű honlap vagy a „.hu” végződés nem feltétlenül jelentik, hogy hazai kereskedőtől rendelünk.
Alapvető dolog a fizetési módok áttekintése.

Hirdetés

A legbiztonságosabb fizetési mód az utánvét, emellett előre fizetés esetén biztonságos a webszámla, amelyet elég olyan összeggel feltölteni, amely az adott vásárláshoz elegendő. Bankkártyával történő előre fizetés esetén visszaterhelésre (chargeback) is van lehetőség, ha a kifizetett termék nem érkezik meg.

A szállítási módok választásakor jó tudni, hogy ha a vásárló a futár jelenlétében szeretne meggyőződni a termék sértetlenségéről, akkor olyan webáruházat kell választania, amely ezt a lehetőséget biztosítja. Ebben az esetben a vásárló aláírásával nemcsak a csomag, hanem a termék sértetlenségét is igazolja. Egyéb esetekben a futár kizárólag a csomag sértetlen átadásáért felel.
Az online vásárlás esetén a vevőt 14 napon belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Az elállási jog nem korlátlan, a kereskedőnek egyes termékkörökre nem kell elállási jogot biztosítania (ilyenek például a gyorsan romló élelmiszerek, kibontott csomagolású cd-k/dvd-k/szoftverek, letöltött programok). Az elállási jog többletfeltétekhez, például eredeti doboz meglétéhez, nem köthető. A kereskedőnek a vételárat és a szállítási díjat a termék visszajuttatását követő 14 napon kell visszatérítenie a vásárlónak.

Online vásárlás esetén tudatos döntések meghozatalával sok későbbi problémát meg lehet előzni. Amennyiben a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt a webáruházzal nem sikerül rendezni, a vevő a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a békéltető testületekhez, valamint más Európai Uniós tagállamból történő online vásárlás esetén az ITM-en belül működő Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat. Részletes tájékoztatás ezen az oldalon érhető el.

Figyelem!

A webáruházak ellenőrzéséhez érdemes megnézni a jogsértést elkövető e-kereskedőket felsoroló oldalt is, amely itt érhető el.

forrás: napi.hu

emag fekete péntek

Emag Black Friday, íme az első ajánlatok! Durva leárazás!

Black Friday kütyübazár

Kütyübazár Black Friday november 23-án!