in

Fekete hétfő a tőzsdén, már pénteken is tudták!

Hirdetés

Fekete hétfő a világ minden jelentős tőzsdéjén!

A legnagyobb félelmet a világ nagy befeketetőiben hónapok óta a 2013 óta lejtmenetben lévő kínai gazdaság problémái okozzák. Az augusztus 24-i hétfő különösen rosszul sikerült a kínai tőzsdéken. Sanghajban 8,8 százalékos zuhanás után zártak, és még a szigorú állami irányítás miatt annyira optimista kínai sajtó is fekete hétfőnek nevezte a nagyon rosszul sikerült napot. A hétfői kereskedés  bebizonyította, hogy a kínai kormány nem harcolhat a trendekkel: a piac a több mint ezermilliárd dolláros állami mentőcsomag után sem talált igazán magára.

A sanghaji fekete hétfő az összes vezető ázsiai tőzsdére hatott, a tokiói TOPIX-index 5 százalékot esett, ezzel 10 százalékkal rosszabbul zárt augusztus 12-i havi csúcsához képest. A Hong Kong-i  Hang Seng Index és a tajvani TAIEX is nagyjából 5-5 százalékot zuhant, és mivel mindkét tőzsde folyamatos lejtmenetben van május óta, az angol szaksajtó által bear marketnek nevezett stádiumba léptek. Ezt akkor mondják, ha egy piacon hosszabb ideje esnek az árak, a befektetőkön pedig pesszimizmus uralkodik el. Ezek folyamatosan újratermelik egymást, így az adott piac egyre mélyebbre zuhan.

Hirdetés

Mivel a magyar piac zárva tartott augusztus 20-21-én, hétfőn tudott a nemzetközi esésre reagálni, így egész nap az eladók voltak túlsúlyban és kiemelkedő forgalom mellett a napi minimum közelében zárt a BUX.

A fekete hétfő nagy valószínűséggel az elkövetkezendő napokon is folytatódik….

forrás és további infó:

Fekete péntek 2015

Akcion.hu