in

Óraátállítás 2021. Mikor is lesz?

Hirdetés

Melyik napon állunk rá a téli időszámításra?

Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. A szabály az, hogy a nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapja, a vége pedig október utolsó vasárnapja.

Így az idén íme, itt a dátum és az óra pontos leírása:

Hirdetés

2021. október 31-én vasárnap, hajnali 3 órakor kell 2 órára visszaállítani az órákat.

De mi is van ezzel a fránya óraátállítással? 

Az Európai Parlament már korábban, a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra – állt a parlamenti állásfoglalásban. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhetett volna meg. Viszont a váratlanul érkező pandémia miatt ezek a tervek leálltak, és valószínűleg 2022-ben történik végleges döntés. Hogy mi lesz Magyarországon? Valószínűleg csatlakozunk a többi európai országban elfogadott állásfoglaláshoz.

Hogy is volt eddig?

Magyarországon először a 20. század közepén, 1954 és 1957 között vezették be a tavaszi és téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban, energiamegtakarítási céllal tért vissza az emberek életébe. Ezzel ugyanis sokkal jobban kihasználhatók voltak a napfényes órák, és kevesebb áramot használtak.

Most nyerünk, vagy vesztünk egy órát?

2021. október 31. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát, így most nyerünk, pontosabban visszanyerünk egy órát!

Lidl akciós újság 2021. október 7-től 13-ig

Penny akciós újság 2021 október 7-től 13-ig