in

Párizsi terrortámadás!

Hirdetés

Párizsi terrortámadás!

Lövöldözések és robbanások voltak Párizsban több helyszínen egyidőben péntek este, a friss hírek szerint legkevesebb 140 halott van, és több mint 100 embert túszul ejtettek egy koncertteremben,  több embert ezek közül meg is öltek. A Stade de France mellett, ahol épp a francia-német meccs volt, két robbanás történt, a francia elnököt kimenekítették egy focimeccsről. Franciaország lezárta a határait.

párizsi terrortámadás

Hirdetés

A hírek szerint hat különböző helyszínen hajtottak végre kegyetlen terrortámadást Párizsban péntek este. Ismeretlen fegyveresek túszokat ejtettek és lövöldöztek a Bataclan nevű klubban, az Eagles Of Death Metal zenekar koncertjén, de ugyanakkor támadás érte a Petite Cambodge, a Le Carillion és a La Belle Equipe éttermeket is. öngyilkos merénylet történt a Stadte de France stadion környékén is. A rendőrség a klub ellen vezényelt rohammal szabadította ki a túszokat, és összesen legalább öt terroristával végeztek. A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára, de a körülmények és a tanúk beszámolói alapján iszlamista szélsőségesekre gyanakszanak a hatóságok. Franciaország szükségállapotot hirdetett és határellenőrzést vezetett be: felszólították a párizsiakat, hogy maradjanak otthon, a rendőrség és a hadsereg pedig nagy erőkkel vonult ki az utcákra.

A mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdet ki Franciaország területén – derül ki a francia sajtóból. A Le Monde által készített összefoglaló ismerteti, hogy az 1955-ben született törvény alapján az akkor még nem független Algériában hirdettek ki rendkívüli állapotot, de a Francia Köztársaság területén csak három alkalommal, 1958-ban, Charles de Gaulle hatalomba való visszatérését követően, az 1961-es algíri puccskísérletet alkalmával, valamint a 2005-ös zavargások idején rendelte el a miniszterek tanácsa a rendkívüli állapot kihirdetését.

A Le Monde a következőkről ír:

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint. Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe. „Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” – magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt. Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles Of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre. „Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” – mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint. „Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” – mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre. „Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” – mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

párizsi terrortámadás

Eltemették Göncz Árpádot

magyarnorvég

Magyarnorvég