in

Fekete Péntek a Brexit után?

Hirdetés

Fekete Péntek a Brexit után egész Európában?

Soros György szerint igencsak gyengülne a font, és fekete péntek következhet be a piacokon, ha a brit EU-tagságról most csütörtökön kiírt népszavazáson a britek többsége a kilépésre voksolna!

Meredek ívben gyengülhet a font?

A magyar származású amerikai tőzsdeguru és pénzmágnás a The Guardian című  újság keddi kiadásában közölt írásában hamis illúziónak tartja azoknak az álláspontját, akik szerint a Brexit – Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból – nem változtatná át negatívan saját pénzügyi helyzetüket. Soros György szerint nagyon sokan gondolják ezt így, pedig lenne legalább egy nagyon egyértelmű és azonnali hatás: a font  szint biztosra vehető meredek és gyors értékvesztése.

Hirdetés

Ez az értékvesztés minimum 15%, de inkább 20 %-ra tehető.

Fekete péntek a Brexit után?
Fekete péntek a Brexit után?

Soros  szerint ez nem ugyanaz a jelenség lenne, mint az 1992-es fekete szerda után, amikor a font a rendkívüli befektetői nyomás miatt kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból. Soros fedezeti alapja az egyike volt a font ellen annak idején több tízmilliárd dollárral játszó nemzetközi intézményi befektetőknek.

Soros György szerint a piacon résben álló spekulatív erők azonnal kihasználnának bármiféle számítási hibát a brit kormány vagy a brit választók részéről, és ha Nagy-Britannia a Brexitre szavaz, azon „néhányan nagyon meggazdagodnának, de a választók zöme sokkal szegényebbé válna”. Ha a népszavazáson a kilépésre szavazók kerülnének többségbe, azt fekete péntek követhetné, súlyos következményekkel a hétköznapi emberek számára – áll Soros György cikkében.

MTI hírek a Brexit és piaci válságról

Fekete péntek a Brexit után?
Fekete péntek jöhet a Brexit után?

 

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza szerint, ha a brit választók többsége a csütörtöki népszavazáson arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, a piaci bizalmi válság miatt a font azonnal 14-15 százalékkal zuhanna a dollárhoz képest.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint, ha a népszavazáson a Brexit-tábor kerül többségbe, annak nyomán a font gyors ütemben akár 1,20 dollárig is zuhanhatna, nem utolsósorban azért, mert a befektetők ebben az esetben arra számítanának, hogy a Bank of England a vártnál is tovább tartaná a jelenlegi 0,50 százalékos mélyponton alapkamatát a brit reálgazdaságot fenyegető károk elhárítása miatt.

 

Kinek jó a BREXIT?

 

Olvasd el ide kattintva a következő cikket!

Meglepetés zsűritagok az X faktor 2016-ban

Brexit – csütörtököt mond?