in

Brexit – csütörtököt mond?

Hirdetés

Brexit – csütörtököt mond az angol népszavazás?

Európában kialakult a törésvonal a brexit körül. A hagyománytisztelő politikusok, értelmiségiek és a gazdasági élet harcba szállt a maradás mellett, az új hullámot képviselő unióellenes, populista, szélsőséges vagy egyszerűen csak másmilyen politizálást hirdető erők pedig a kilépést szorgalmazzák. A briteket mindez vélhetően hidegen hagyja. Hiszen Nagy-Britanniában ez a vita nem most kezdődött, hanem gyakorlatilag az uniós tagság óta. Londonnak Európa mindig a túlsó part maradt, még az elvakult EU-pártiak is évtizedek óta tele vannak fenntartásokkal Brüsszellel szemben. A mostani szavazás valójában Cameron belpolitikai játszmájáról szól. Ha nyer, nagyot nyer. De ha veszít, dicstelenül távozik a politikai porondról. Bárhogyan is alakuljon a végeredmény, a britek kívülállósága megmarad, sőt várhatóan erősödik. Ezért olyan uniópárti elemzők is vannak, akik szerint London állandósult akadékoskodása és zsarolása ma már többet árt az európai együttműködésnek, mint amennyit segít. Így jobb, ha távozik. Egyelőre azért az erős Európáért szurkolók számára meggyőzőbbek azok az érvek, amelyek szerint nincs az a klub, amelyet nem viselne meg egy nagyhatalom kilépése.

Beszállt a brit népszavazási kampányba a magyar kormány. Újsághirdetésekben érvel a szigetország uniós tagságának fenntartása mellett. Azt nem közölték, hogy mennyibe kerül majd a kampány a magyar adófizetőknek. A DK pénzszórásról beszél, az LMP szerint a kabinet Nagy-Britannia belügyébe szól bele.

Hirdetés
A brexit csütörtökön mond Nagy-Britanniában?

A fontot terhelő Brexit-kockázatokra londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet legutóbbi tanulmányaikban.

 

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza szerint, ha a brit választók többsége a csütörtöki népszavazáson arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, a piaci bizalmi válság miatt a font azonnal 14-15 százalékkal zuhanna a dollárhoz képest.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerint, ha a népszavazáson a Brexit-tábor kerül többségbe, annak nyomán a font gyors ütemben akár 1,20 dollárig is zuhanhatna, nem utolsósorban azért, mert a befektetők ebben az esetben arra számítanának, hogy a Bank of England a vártnál is tovább tartaná a jelenlegi 0,50 százalékos mélyponton alapkamatát a brit reálgazdaságot fenyegető károk elhárítása miatt. forrás: atv/mti

Ahogy közeledik a brit népszavazás, egyre jobban érződnek az esetleges brexit lehetséges hatásai. A vállalati felvásárlások és összeolvadások (M&A) területén pedig szintén érzékelhetők a változások – derül ki az M&A Advisor jelentéséből. Miután ugyanis tavaly rekord évet zártak a hazai és külföldi M&A befektetések Nagy-Britanniában, az elmúlt hat hónapban a lassulás jelei mutatkoztak. Mindössze 500 tranzakciót bonyolítottak le az egy évvel korábbi 800 után – idézi a CNBC David Fergussont, az M&A Advisor vezetőjét. forrás: investor.hu

Fekete péntek a Brexit után?

Fekete Péntek a Brexit után?

Nagy-Britannia és a brexit

Nagy-Britannia és a brexit