in

Üres óvodák, üres tantermek – pedagógus sztrájk!

Hirdetés

Pedagógus sztrájk 2016.április 20-án

Pedagógus sztrájk 2016 április 20-án.

Ezzel a felugró ablakkal tájékoztatja olvasóit a pedagogusok.hu

Hirdetés

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága április 14-én bejelentette: a kormány által megszabott még elégséges szolgáltatások szerint az óvodákban és az iskolákban is megtartják az egész napos sztrájkot.

Az egész napos országos pedagógussztrájk mellett a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet” – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a 2016. április 14-én tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az érdekvédő elmondta, ennek szervezését a MASZSZ szervezetei már megkezdték.
A sztrájkbizottság azt kéri, hogy ebben az öt percben ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés.

Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban – magyarázta Galló Istvánné. A szakszervezeti vezető rendkívül gorombának nevezte a kormány diktátumát a még elégséges szolgáltatásról kötött megállapodás ügyében. Szerinte a kormány visszaél a hatalmával, ultimátumot adott és megpróbálja lehetetlenné tenni a sztrájkot. (A sztrájkbizottság előző nap, április 12-én megállapodást írt alá a kormánnyal, eszerint valamennyi iskolában és óvodában biztosítanak felügyeletet és étkezést erre a napra a gyerekeknek.) Közölte: azt kérik, akik nem tudják azt megtenni, hogy öt perce leállnak, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat, illetve fejezzék ki tiltakozásukat a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kormányzati állásponttal szemben. Megjegyezte: most nagyon fontos a kormánynak a gyermekek érdeke, de amikor a Klik nem fizette a gázszámlát és nem tudtak iskolába menni, akkor ez nem volt annyira lényeges. Galló Istvánné megerősítette: április 20-án valamennyi iskolában, óvodában biztosítják a gyermekek felügyeletét, étkeztetését majd. Hozzátette: kérni fogják a szülők támogatását is, hogy a sztrájk szervezését segítsék, és ha meg tudják oldani, a gyerekeket aznap ne vigyék óvodába, iskolába. A szakszervezeti vezető kitért arra is, folyamatosan kapják a tájékoztatást arról, hogy különböző módon pressziót gyakorolnak a polgármesterek, tankerületi vezetők a sztrájkot szervezőkre, illetve tantestületekre. Rögzítette: egy jogszerűen megszervezett sztrájkban a pedagógusokat semmilyen joghátrány, következmény nem érheti, márpedig az április 20-ára hirdetett munkabeszüntetés jogszerű! Kérdésre közölte: a sztrájk miatti egynapi munkabér levonása a következő havi bérszámfejtésnél jelentkezhet majd.  Galló Istvánné cáfolta, hogy a 25 pontos követeléseik közül 20 pontban megállapodtak volna a kormánnyal. Nem állapodtak meg, nagyon sok kérdésben közeledtek az álláspontok, de egyezség akkor lesz, ha azt írásban rögzítik, és mindkét fél aláírja – mondta, hozzátéve: még itt nem tartanak. A vitatott négy kérdés, ami miatt sztrájkot hirdetnek, lefedi az összes köznevelési intézményt – jegyezte meg, hozzátéve: a minőségi munka elismerése az óvodapedagógusokra is vonatkozik.
Az április 15-re hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkról, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervez, illetve a polgári engedetlenségi akcióról azt mondta: lehetséges, hogy ez erősíti majd az április 20-i sztrájkot. Jelezte: a pedagógusok sztrájkbizottsága elsősorban az április 20-i munkabeszüntetésre koncentrál, de a kollégák szabad döntése, hogy a pénteki akcióban részt vesznek-e. Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökhelyettese azt mondta: arra kérik az iskolaigazgatókat, támogassák a sztrájkot, és tegyék lehetővé a munkabeszüntetést.
Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke (a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság képviseletében) jelezte: április 20-ára szintén munkabeszüntetést hirdetnek, szolidaritásként a pedagógusokkal. Közölte: az átlagkeresetektől továbbra is 35 százalékos lemaradásban van a szociális ágazat. Követéseik között említette a pedagógus életpálya kiterjesztését a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermek-nevelőkre, a szociális ágazatban dolgozók számára az általános 20 százalékos béremelést, illetve, hogy legyenek érdekegyeztető tárgyalások. Sztrájkbizottságuk megfogalmazta felhívását, ezt közzé tették és értesítették a helyettes államtitkárt, mint kormányzati tárgyalópartnert. Nekik az elégséges szolgáltatásról van jogerős bírósági döntésük- mondta. (MTI, PSZ)

forrás: pedagogusok.hu

Dudás Miklós lebukott

Dudás Miklós lebukott!!

Az oktatás fekete szerdája